Britse en Japanse bank verliezen grote hypotheekzaak

De Britse bank RBS en het Japanse Nomura moeten bij elkaar 806 miljoen dollar (704 miljoen euro) aan schadevergoedingen betalen vanwege de verkoop van risicovolle hypotheek­leningen in de aanloop naar de financiële crisis. Dat heeft een federale rechter in New York beslist.

Het gaat om een slepend conflict met de Amerikaanse toezichthouder FHFA. Die stelt al jaren dat RBS, Nomura en een groot aantal andere banken beleggers destijds misleidende informatie gaven over hun hypotheekproducten. Die waren veel riskanter dan de banken lieten uitschijnen. En hierdoor zouden de banken de belangrijke hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac met grote verliezen hebben opgezadeld.

FHFA kwam met de andere instellingen in totaal al voor bijna 18 miljard dollar (15,72 miljard euro) aan schikkingen overeen. Maar RBS en Nomura liggen nog dwars. De rechter heeft de vergoedingen die FHFA eist nu volledig toegewezen. Maar daarmee is de zaak nog niet klaar.

Nomura heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Bij RBS was niet meteen iemand bereikbaar voor commentaar.