CD&V laat indexsprong huurprijzen varen

"Er komt wellicht geen indexsprong voor huurprijzen in de taxshift." Dat zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters in een interview in Het Nieuwsblad en dat bevestigt hij ook aan onze redactie. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de discussie die binnen de meerderheid woedde over dit hete hangijzer.

De christendemocraten konden er vooralsnog niet mee leven dat de lonen door de indexsprong niet zouden stijgen, maar de huurprijzen wel. Dat zou huurders, die het financieel al moeilijker hebben dan eigenaars, dubbel treffen, was de redenering. De partij lag zo op ramkoers met coalitiepartner N-VA, die niet wilde horen van een indexsprong voor huurders.

Indexsprong voor huurprijzen?

Peeters lijkt nu afstand te nemen van dit harde standpunt en zegt dat “we in de taxshift wellicht geen indexsprong van de huurprijzen zullen doen”. Die taxshift is bedoeld om belastingen op inkomen uit arbeid te verlagen. Maar als de staatskas zo minder geld binnenkrijgt, moeten er elders inkomsten worden gevonden. Hierbij denkt de vicepremier aan een bijdrage van de verhuurders en eigenaars van meerdere huizen.

Maar als de huurders extra belast worden, dreigt het risico dat zij dit zullen doorrekenen aan hun huurders. “Wij leggen de zorg op tafel dat het niet kan dat de huurder de dupe zou worden van een andere benadering van de onroerende inkomsten”, zegt Peeters hierover. “Ik ben ervan overtuigd dat daar oplossingen voor gevonden kunnen worden.”

Kadastraal inkomen

Wie denkt aan onroerend inkomen, komt automatisch bij het kadastraal inkomen terecht. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) bond deze week de kat de bel aan door er in Trends voor te pleiten dat de kadastrale inkomens na 40 jaar aangepast moeten worden

Op deze suggestie reageert Peeters nu heel voorzichtig. “Het kadastraal inkomen is een heel gevoelige zaak, ook politiek, dus in dat debat moeten we zeer zorgvuldig kijken welke bijdrage daar geleverd kan worden.” En als dat al zou gebeuren, moeten die bijdragen “evenwichtig en rechtvaardig” zijn, benadrukt Peeters, in zijn rol als het sociale gezicht van de regering-Michel.

Uitstel voor taxshift?

Wat de deadline van de taxshift betreft, ten slotte, wil Peeters van geen uitstel horen. "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Ik was dan ook verrast dat er plots gezegd werd dat het allemaal niet voor de zomer hoeft." Peeters ziet in uitstel "geen enkele toegevoegde waarde". "Ik ga ervan uit dat er voor de zomer een principeakkoord is en dat dat dan in september, oktober in wetten wordt gegoten."