Egyptische ex-president Mursi ter dood veroordeeld

In Egypte is de door het leger afgezette president Mohammed Mursi ter dood veroordeeld wegens het op touw zetten van een massale ontsnappingsoperatie van gevangenen in 2011. Samen met Mursi zijn nog eens 105 medeplichtigen, onder wie veel kopstukken van de Moslimbroeders, ter dood veroordeeld. Ze kunnen wel nog in beroep gaan tegen de veroordeling.
AP2013

Eerder dit jaar is Mursi al eens tot 20 jaar cel veroordeeld voor het mishandelen van gevangenen. Vorig jaar werden in Egypte meer dan 500 mensen in massaprocessen ter dood veroordeeld. In zeker 15 gevallen werd het vonnis ook effectief uitgevoerd. Het is de Groot-Moefti, de hoogste religieuze autoriteit in Egypte, die beslist of de executies worden uitgevoerd. En daarna kunnen veroordeelden nog in beroep gaan.

Arabische Lente

De ontsnapping waarvoor Mursi vandaag werd veroordeeld, vond plaats tijdens de Arabische Lente in Egypte, in 2011. Tijdens de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak kon Mohammed Mursi toen samen met 20.000 anderen ontsnappen uit de gevangenis. Daarbij zou toen politieagenten zijn gedood en ontvoerd. De rechter heeft Mursi nu verantwoordelijk geacht voor deze massale ontsnapping.

Na de afzetting van Mubarak, werd Mursi de eerste democratsch verkozen president van Egypte. Maar lang duurde de heerschappij van zijn Moslimbroederschap niet, want na protesten tegen zijn beleid werd hij door het leger afgezet en in de cel gestopt. Intussen is zijn partij, de Moslimbroederschap, verboden. Mursi werd opgevolgd door Abdel Fattah al-Sisi, die als legerleider Mursi ten val bracht. Sisi werd wel bevestigd als president bij de verkiezingen van vorig jaar.

Andere zaak

In een andere zaak ontsnapte Mursi vandaag wel aan de doodstraf. Daarin werd Mursi ervan verdacht dat hij als president staatsgeheimen zou hebben doorgespeeld aan onder andere de Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah. 16 andere Moslimbroeders kregen in dit proces wel de doodstraf.

Meest gelezen