Fietsers, opgelet: Hier en daar wijzigen wegmarkeringen

Op fietsoversteekplaatsen die naast zebrapaden liggen, verdwijnen de witte stippellijnen op de weg. De nieuwe maatregel moet de fietsers beter beschermen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

"We merken dat heel wat fietsers denken dat ze op dergelijke fietsoversteekplaatsen voorrang hebben omdat voetgangers op het zebrapad ernaast voorrang hebben", zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Door die witte stippellijnen weg te halen, zullen de fietsers moeten afstappen als ze voorrang willen hebben om over te steken."

De Vlaamse overheid haalt de wegmarkeringen pas weg als ze aan vernieuwing toe zijn. In een aantal steden is men daar al mee bezig.

"Geen goede oplossing"

De Fietsersbond vindt het weghalen van de wegmarkeringen geen goede oplossing. "Het klopt dat die markeringen verwarrend zijn, maar het probleem raakt niet opgelost door ze weg te halen. Wij denken dat fietsers vaker voorrang moeten krijgen of dat er oplossingen moeten gezocht worden met verkeerslichten of verhoogde drempels", zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond.