Frankrijk is tegen quota voor vluchtelingen

Frankrijk is tegen Europese vluchtelingenquota. De Europese Commissie stelde vorige week voor om de vluchtelingen die Europa binnenkomen te verdelen over alle Europese landen volgens afgesproken quota. Maar de Franse eerste minister Manuel Valls heeft nu gezegd dat Frankrijk het absoluut niet eens is met quota.

Manuel Valls heeft gezegd dat er vooral een gelijke en eerlijke verdeling moet komen. Hij wijst erop dat er nu al een kleine groep landen is - Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië bijvoorbeeld - die samen 75 procent van de asielzoekers opvangen. Daar moet je rekening mee houden, zei Valls, als je met een nieuwe verdeelsleutel komt.

Bovendien zei Valls dat Frankrijk sinds 2012 al bijna tienduizend Syriërs en Irakezen heeft opgevangen. Dus wij doen ook al heel veel, zei Valls. Tot slot heeft hij ook nog gezegd dat de Europese Unie paal en perk zal moeten stellen aan het aantal migranten dat naar Europa komt.

Valls deed zijn uitspraken in Menton, aan de Italiaanse grens, waar hij onder meer een bureau van de grenspolitie bezocht.

Maandag vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel, onder meer over de vluchtelingenquota.