Hevige gevechten in zuiden van Jemen zetten bestand op de helling

Ondanks een eenzijdig, "humanitair" staakt-het-vuren, uitgeroepen door de zogenoemde "Arabische coalitie", wordt ook vandaag in het zuiden van Jemen zwaar slag geleverd tussen rebellen en aanhangers van de gevluchte president.

De "Arabische coalitie" bestaat uit een aantal soennitische Golfmonarchieën plus Egypte en Marokko; de eerste viool wordt er door Saudi-Arabië gespeeld. Die coalitie bestookt de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen al sinds 26 maart met luchtaanvallen. Sinds woensdag hebben de Saudi's, tijdelijk, hun bombardementen op Zuid-Jemen gestaakt.

Officieel wil Riyad verhinderen dat de Houthi's -volgens de "coalitie" gesteund door Iran- de macht in heel Jemen overnemen. Door president Abd Rabbuh Mansur Hadi opnieuw op de troon te zetten, willen de Saudi's de "democratie" in het buurland herstellen.

Gevechten vinden momenteel plaats in Taiz, Aden en Dhaleh. Door die gevechten komt er weinig van de humanitaire hulp ter plaatse, hoewel de nood in het sowieso al straatarme land erg groot is.

Meest gelezen