Hevige gevechten rond historische stad Palmyra

In de buurt van de beroemde historische stad Palmyra in Syrië leveren regeringstroepen en jihadisten van de Islamitische Staat (IS) verwoede gevechten.
Een Syrische regeringssoldaat beschiet stellingen van IS bij palmyra.

Volgens Talal Barazi, gouverneur van de provincie Homs, zijn de ordetroepen er in geslaagd de jihadisten te verjagen uit het noorden van Palmyra. Dat gebied was gisteren door IS-extremisten veroverd. Nog volgens Barazi IS ook uit de omringende heuvels verjaagd.

Hij voegde eraan toe dat bij de gevechten 130 jihadisten zijn gedood. De vanuit Londen opererende oppositiesite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) had het eerder over 52 doden, 29 jihadisten en 23 regeringssoldaten.

Werelderfgoed

Palmyra is een archeologisch belangrijke stad die sinds 1980 werelderfgoed is. Vrijdag nog riep de werelderfgoedorganisatie Unesco alle partijen op om de verwoesting van de stad te vermijden. De archeologische site heeft IS niet bereikt, die ligt ten zuidwesten van de moderne stad en IS is niet verder dan het noorden van de stad geraakt.

In Irak heeft IS al drie belangrijke archeologische sites beschadigd die geklasseerd zijn als werelderfgoed: Khorsabad, Nimrod en Hatra. De steden werden geplunderd en sommige archeologische stukken werden voor grof geld doorverkocht op de zwarte markt. Een aantal gebouwen en kunstwerken werden ook beschadigd of vernield.