Marokko haalt abortus gedeeltelijk uit strafwetboek

In Marokko is abortus voortaan toegestaan in geval van verkrachting, incest of ernstige misvorming van de foetus. Tot nu toe was abortus alleen toegelaten als de gezondheid van de moeder in gevaar is.

Het debat over abortus barstte los in december vorig jaar nadat de hoofd-gynaecoloog van een ziekenhuis in Rabat werd ontslagen nadat hij de wetgeving veroordeelde die abortus in de illegaliteit drijft. De koning riep daarop de minister van justitie, die van religieuze zaken en het hoofd van de Nationale Raad voor Mensenrechten bijeen om te overleggen over de wetgeving.

"Een grote meerderheid binnen de maatschappij is voor het behoud van abortus in de strafwet, met uitzondering van een aantal gevallen die negatieve gevolgen zouden hebben voor de medische, psychologische en sociale situatie van de vrouw, de foetus, de familie en de maatschappij", is te lezen in een mededeling van het koninklijk paleis. De nieuwe richtlijnen zullen worden opgenomen in het strafwetboek. Dat wordt momenteel hervormd.

Ondanks het feit dat het illegaal is, worden er naar schatting iedere dag honderden abortussen gepleegd in Marokko, vaak in slechte hygiënische omstandigheden. Het hoge aantal is mee te verklaren door het feit dat een zwangerschap buiten het huwelijk als een schande wordt gezien voor de vrouw en haar familie.