Nanni Moretti mixt de dood met humor in Cannes

"Mia madre" (Mijn moeder, nvdr) van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti is vandaag warm onthaald in Cannes. De film vertelt het verhaal van een regisseuse die haar moeder verliest en haar leven niet meer in de hand heeft. Ondanks de tragische verhaallijn slaagt Moretti erin humor in de film te verweven.
Nanni Moretti (midden) met zijn cast.

De film is voor Moretti semiautobiografisch: de regisseur verloor zelf zijn moeder toen hij net met de opnames van zijn vorige film bezig was. Toch wilde hij zelf nooit een man in de hoofdrol. "Het moest een vrouw zijn", zegt Moretti. Het personage moest angstig en irritant zijn, ook aangeven dat men de situatie niet meester is. "Dat zijn eigenschappen die je beter aan een vrouw geeft, omdat die haaks staan op de eigenschappen die vaak aan vrouwelijke personages worden gegeven."

Moretti koos voor Margherita Buy, met wie hij eerder al samenwerkte in "The Caiman" en "We have a pope". Zij vertolkt regisseuse Margherita, Giulia Lazzarini is de stervende moeder Ada en Beatrice Mancini speelt de tienerdochter van Margherita. Moretti heeft in de film ook een rolletje: hij is Giovanni, de broer van de regisseuse.

Verschillende lagen

"Mia madre" kent verschillende lagen in realiteit. "Je hebt dromen, je hebt herinneringen en je hebt fantasieën, en soms bestaat alles tegelijkertijd bij Margherita", legt Moretti aan de pers uit.

Intussen heeft Margherita zelf geen vat meer op haar leven. Haar relatie loopt ten einde, haar appartement loopt onder water en haar dochter slaagt er niet in de Latijnse taal onder de knie te krijgen. Nochtans is Latijn de taal van haar grootmoeder-lerares Ada. In de film staat de achteruitgang van Latijn ook voor de achteruitgang van de cinema.

"Mia madre" is een van de films in competitie. Moretti won de hoofdprijs, de Gouden Palm, al eens in Cannes. Dat gebeurde in 2001 met "La stanza del figlio".