Verplichte cursus EHBO voor scheidsrechters

Voetbalfederatie Vlaanderen start volgend seizoen met verplichte EHBO-cursussen voor scheidsrechters. De laatste weken zijn twee jonge voetballers overleden na een hartfalen op het veld.

De scheidsrechters zijn per definitie altijd op het veld en kunnen dus een hartmassage geven aan voetballers die een hartstilstand zouden krijgen.

De opleiding beslaat uit een pakket  van 8 uur, verdeeld over twee avonden. Tijdens de eerste avond komen voetbalspecifieke zaken aan bod, gaande van een bloedneus tot een gebroken arm. Het andere pakket gaat eerder over hartmassage en het gebruik van een defibrilator.

Wel is het niet de bedoeling dat scheidsrechters nu de eindverantwoordelijke worden voor wat medisch kan foutlopen op het veld. "Wanneer meer mensen op de hoogte zijn van wat er kan en moet gebeuren, hoe beter, maar een scheidsrechter wordt natuurlijk geen dokter of verpleger", zegt Jean-Baptist Bultynck van scheidsrechterzaken Voetbalfederatie Vlaanderen.