"Filip en Mathilde enthousiast over plannen rond film Boudewijn"

Twee Franse filmmakers, onder wie Dominique Besnehard, plannen een film rond wijlen koning Boudewijn. Dat meldt het VTM-programma "Royalty". De opnames zijn al gepland voor volgend jaar. De film, die als werktitel "De man die geen koning wou worden" heeft, zou dan vanaf 2017 in de cinemazalen lopen.

Als scenarist voor de film rond Boudewijn is Brusselaar en theaterdirecteur Thierry Debroux ingeschakeld. Hij stelt dat de regisseurs geïnspireerd werden door oud-president François Mitterrand, die onder de indruk was van Boudewijn voor zijn vastberadenheid in de abortuswet in 1990.

Acteur Pierre Niney (foto, rechts) zou grote kans maken om de rol van Boudewijn te vertolken. Niney won dit jaar nog de César voor beste acteur voor zijn prestaties in de film "Yves Saint-Laurent". "Fysiek zou hij geschikt zijn, hij heeft iets weg van een engel", zegt Debroux.

Debroux kent ook koning Filip en koningin Mathilde. Zij bezoeken regelmatig zijn theaterzaal. Volgens hem heeft het koningspaar alvast enthousiast gereageerd op de filmplannen. Debroux wilde ook graag met wijlen koningin Fabiola praten, maar zij zag een ontmoeting niet zitten.

Debroux is zich momenteel aan het inwerken in het leven van Boudewijn. "De band tussen Boudewijn en zijn moeder (koningin Astrid, nvdr) is alles bepalend geweest", weet de scenarist alvast. Debroux beseft ook dat de kosten voor de productie hoog zullen oplopen. "Het wordt een hele klus om de film te maken. Je moet paleizen reconstrueren en de film loopt over verschillende tijdperken."