"Laat lokale besturen kadastraal inkomen van bepaalde wijken herzien"

Gemeenten en steden moeten de mogelijkheid krijgen om in bepaalde straten en wijken te werken met een verlaagd kadastraal inkomen of met een verlaagde onroerende voorheffing. Daarover leken zowel meerderheid als oppositie het eens in "De zevende dag".

Bart Somers (Open VLD), Matthias Diependaele (N-VA), Bart Van Malderen (SP.A) en Koen Van den Heuvel (CD&V) zaten vanmorgen samen aan tafel. Van Malderen stak van wal door de meerderheidspartijen meteen te confronteren met het "niet-realistische, niet-transparante" kadastraal inkomen. "De vraag die op tafel ligt om het kadastraal inkomen eens te bekijken, is logisch. We steunen N-VA daarin", aldus de SP.A'er. "We begrijpen niet dat Open VLD daar niet wil aan beginnen."

"Voor het overgrote deel van de mensen zou de herziening van het KI een enorme belastingverhoging betekenen. Ook kan een verhuurder het KI doorrekenen in de huurprijs", reageert Somers (Open VLD) op zijn beurt. "Je creëert daardoor een enorme onzekerheid op de woningmarkt." Ook Diependaele (N-VA) treedt Somers bij in de zin dat de herziening van het KI een complexe zaak is waar voorzichtig moet mee worden omgesprongen. "Maar als politici lijkt het me niet verstandig om eraf te blijven omdat het moeilijk is. Daarom laten we het nu onderzoeken."

Voor CD&V is de herziening van het KI dan weer geen prioriteit. "Het is inderdaad een mega-oefening die veel onzekerheid zal meebrengen. Er zijn volgens ons andere quick wins mogelijk om tegemoet te komen aan een aantal problemen op dat vlak", aldus Van den Heuvel.

"KI in bepaalde buurten herzien"

Uiteindelijk legt Somers een praktisch voorstel op tafel. "Geef lokale besturen, steden en gemeenten de mogelijkheid om in bepaalde straten en wijken te werken met een verlaagd KI of een verlaagde onroerende voorheffing. Zo ga je in bepaalde buurten naar een meer realistisch belastingniveau."

Dat is iets wat vandaag juridisch al kan, benadrukt Diependaele. "Het probleem zit in de praktische uitvoerbaarheid." De Vlaamse belastingdienst heeft namelijk niet voldoende toegang tot het kadaster, dat een dienst is van de federale overheid. "Het is aan Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) om daar iets aan te doen."

Ook Van den Heuvel en Van Malderen lijken niet meteen bezwaar te hebben tegen het voorstel van Somers. "Dan hebben we een kamerbrede meerderheid in het Vlaams Parlement om een voorstel op het terrein te realiseren", besluit Somers dan maar. "Het kan voor veel mensen winst betekenen. Het is een fiscaal instrument voor besturen om hun verloederde buurten aan te pakken en het zorgt voor meer rechtvaardigheid. We gaan dat dus samen doen, dit is een fantastische conclusie."