"Onderwijs kan voortouw nemen bij opleidingen EHBO en reanimatie"

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kan het onderwijs het voortouw nemen bij het geven van EHBO- en reanimatie-opleidingen aan jongeren. Ze wil tegen 1 september het volledige cursusaanbod in kaart brengen zodat elke school in staat is haar leerlingen "op een goede en degelijke manier te leren kennismaken met reanimatie en EHBO". Dat heeft Crevits in in "VTM Nieuws" gezegd.

Na het plotse overlijden van de voetballers Grégory Mertens en Tim Nicot is beslist dat elke scheidsrechter in Vlaanderen vanaf volgend seizoen verplicht een cursus EHBO moet volgen. Minister van Onderwijs Crevits vindt dat de middelbare scholen het voortouw kunnen nemen om jongeren notie te geven van reanimatie. "En dat kan perfect worden geïntegreerd in de rijopleiding of in de opleiding voor scheidsrechters", zegt ze.

EHBO reeds in eindtermen

Dat jongeren een notie moeten hebben van EHBO en moeten kunnen reanimeren, staat nu al in de eindtermen. Het is echter niet voor alle scholen duidelijk wat het cursusaanbod is. Crevits: "Het is belangrijk dat we tegen 1 september een aanbod in kaart brengen van alles wat in Vlaanderen bestaat en dat elke school in Vlaanderen in staat is om jongeren op een goede en degelijke manier te leren kennismaken met reanimatie en EHBO."

"De expertise is aanwezig, we moeten het alleen dicht bij de scholen brengen en zorgen dat ze het dan ook kunnen gebruiken", besluit Crevits.