Beeld van "keizer Poetin" als dank voor annexatie Krim

In de buurt van de Russische stad Sint-Petersburg heeft een organisatie van kozakken een buste in Romeinse stijl ingehuldigd van de Russische president Vladimir Poetin. Met het gebaar willen ze hun dankbaarheid tonen voor de annexatie van de Krim.

"We wilden Poetin onsterfelijk maken als overwinnaar en staatsman die de Krim teruggaf aan Rusland", legde Andreï Poliakov, die aan het hoofd staat van de organisatie "Ibris" uit. De kozakken waren aanvankelijk elitetroepen van de tsaristische legers en vestigden zich nadien aan de rand van het Russische Rijk, voornamelijk in gebieden die nu deel uitmaken van zuidelijk Rusland en Oekraïne.

De buste van de Russische president draagt een toga in synthetische stof die brons imiteert en is een vijftigtal cm hoog. Het standbeeld werd ingehuldigd in het dorp Kassimovo, 20 km ten noorden van Sint-Petersburg. "Het imago van de Romeinse keizer is dat van wijsheid" en dat beantwoordt aan de "historische rol van Vladimir Poetin die erin geslaagd is om Rusland en de Krim opnieuw te verenigen", aldus Poliakov.

Meest gelezen