Bewaking koninklijke familie kostte in 2014 15,5 miljoen euro

De beschermings- en beveiligingsopdrachten die het Veiligheidsdetachement bij de Koninklijke Paleizen (VDKP) van de federale politie uitvoert voor leden van het koningshuis kostte in 2014 15,5 miljoen euro. Dat is minder dan in 2013 toen hiervoor 15,8 miljoen euro werd uitgetrokken. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Barbara Pas (Vlaams Belang).

Voor de uitvoering van de beschermings- en beveiligingsopdrachten in 2014 werden meer dan 276.000 uren gepresteerd, waarvan 181.100 voor de bescherming en beveiliging van de koninklijke gebouwen en domeinen en 95.300 voor de persoonsbescherming van leden van de koninklijke familie. Daarnaast werd nog eens 51.200 uren gepresteerd in het raam van het algemeen beheer van de VDKP, met inbegrip van opleidingen en trainingen van het personeel en het beheer van operationele informatie.