Bolivia verleent gevangenen amnestie wegens pausbezoek

De president van Bolivia, Evo Morales, wil naar aanleiding van het bezoek van paus Franciscus amnestie verlenen aan meerdere gevangenen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Hugo Moldiz meegedeeld. Het zou meteen de eerste zijn dat Bolivia een amnestiemaatregel neemt.

Meer details over het plan, dat in samenspraak met het openbaar ministerie en het Hooggerechtshof werd uitgewerkt, zullen pas in de loop van volgende week worden bekendgemaakt.


Paus Franciscus zal van 8 tot 10 juli aanwezig zijn in het Zuid-Amerikaanse land. Er staat dan onder onder meer een bezoek gepland aan de gevangenis van Palmasola, de grootste gevangenis van Bolivia. Die instelling, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Santa Cruz de la Sierra, is een soort van ommuurde stad die door de gevangenen zelf wordt beheerd.


De Boliviaanse gevangenissen bevatten heel wat gedetineerden die opgesloten zitten in afwachting van de gerechtelijke afhandeling van hun zaak. De gevangenissen zitten ook vaak overvol. Volgens een onderzoek van de Boliviaanse aalmoezeniers is het aantal gedetineerden tussen 2001 en 2012 gestegen van 7.442 naar 14.272, hoewel er eigenlijk slechts plaats voorzien is voor ongeveer vijfduizend gevangenen.