Drie Koreanen en drie Amerikanen in finale Elisabethwedstrijd

Drie Zuid-Koreaanse en evenveel Amerikaanse violisten zitten in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2015. Dat heeft juryvoorzitter Arie Van Lysebeth na afloop van de halve finale bekendgemaakt. De proclamatie van de twaalf jonge violisten die doorstoten naar de finale vond gisterenavond plaats in het Brusselse Flageygebouw, in aanwezigheid van koningin Mathilde.

Zuid-Korea mag de violisten Kim Bomsori, Lee Ji Yoon en Lim Ji Young afvaardigen naar de finale van de muziekwedstrijd. Voor de VS mogen dan weer Kenneth Renshaw, William Hagen en Stephen Waarts aantreden. Die laatste violist heeft wel een dubbele nationaliteit (Nederland/VS).

De andere violisten die tijdens de finale nogmaals hun talent mogen tonen, zijn William Ching-Yi Wei (Taiwan), Tobias Feldmann, Thomas Reif (allebei Duitsland), Mohri Fumika (Japan), Wang Xiao (China) en Oleksii Semenenko (Oekraïne).

Er zaten geen Belgen meer in de halve finale. De twee Belgische deelnemers aan de Koning Elisabethwedstrijd van dit jaar, Fien Van den Fonteyne en Hracha Avanesyan, waren namelijk niet door de eerste ronde geraakt.

De finalisten moeten tussen maandag 25 mei en zaterdag 30 mei spelen in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Zij brengen elk een concerto naar keuze en een werk dat speciaal voor deze wedstrijd is geschreven. De kandidaten zullen begeleid worden door het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Marin Alsop. De laureaat zal zaterdagavond 30 mei worden bekendgemaakt.

Meest gelezen