IS claimt volledige controle over Ramadi

Na dagen van gevechten met het Iraakse leger is de stad Ramadi volledig in handen gevallen van de terreurbeweging Islamitische Staat. Dat zegt IS zelf op jihadistische internetfora.
Iraakse regeringstroepen trekken weg uit Ramadi

De provinciegouverneur van Anbar heeft toegegeven dat zijn troepen zich hebben teruggetrokken. "Het commandocentrum voor operaties in de provincie Anbar is verlaten", aldus de woordvoerder van de gouverneur.

De Iraakse premier Haider al-Abadi geeft zich dan weer niet gewonnen. Al-Abadi heeft vandaag zijn troepen bevolen om "hun positie te behouden" in Ramadi. Abadi gaf de soldaten, hun bondgenoten en de elitetroepen de opdracht om "hun posities te behouden en om IS te beletten nog meer plaatsen in te nemen", aldus de woordvoerder van de premier. Die heeft ondertussen beloofd dat er versterking komt in Ramadi.

Donderdag was IS gestart met een nieuw offensief in de provincie Anbar, die al voor het grootste deel onder controle is van de terreurgroepering. Vrijdag slaagden IS-milities er in, belangrijke delen van Ramadi in te nemen. Volgens IS hebben "de soldaten van het kalifaat" de hele stad Ramadi schoongeveegd en zijn er militaire voertuigen en raketlanceerders geïnstalleerd.

Als IS er in slaagt om Ramadi volledig in te nemen, heeft de terreurbeweging de hoofdsteden van de twee grootste provincies van Irak onder haar controle. Mosoel, de hoofdstad van de aan Anbar grenzende provincie Nineve, is al in handen van IS sinds juni 2014.

Volgens de gouverneur van Anbar zijn er bij de gevechten de afgelopen twee dagen minstens 500 mensen om het leven gekomen. Sinds de start van de nieuwe gevechten donderdag zijn al meer dan 8.000 mensen gevlucht, volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De organisatie schat dat zo'n 1.300 families de vlucht hebben genomen en dat het aantal nog aan het stijgen is.

Dulaymi-stam

Ramadi is het economische en politieke centrum van de Anbar-provincie, die grenst aan Jordanië en Saudi-Arabië. De stad ligt strategisch op de weg van Bagdad naar Syrië en Jordanië.

De stad ligt in de soennitische driehoek en is de thuisbasis van de Iraaklse tak van de Dulaymi-stam. Dat is een van de grootste Arabische stammen, en de grootste soennitische stam in Irak, met zo'n 3 miljoen mensen. De Dulaymis speelden een grote rol bij de stichting van de staat Irak en in Anbar vormden ze een groot deel van het verzet tegen de Amerikanen na de val van Saddam Hoessein. De laatste jaren leven ze op zeer gespannen voet met de door sjiieten overheerste regering van Irak, en het is al herhaaldelijk tot gewapende confrontaties gekomen. Als IS hen onder controle krijgt, heeft het mogelijk de sleutel in handen om een stabiele staat te stichten in Irak of toch in een deel ervan. 

Ramadi ligt op amper 100 kilometer van Bagdad en controle over de stad is essentieel om invloed te kunnen uitoefenen in het grote westelijke deel van Irak.

Een dam op de Eufraat-rivier en een reservoir ten zuiden van de stad, staat in voor een belangrijk deel van de watervoorziening van het zuiden van Irak.

Iraakse burgers vluchten uit Ramadi over de Bzebiz-brug op de weg naar Bagdad.