Mayeur verbiedt optreden van Dieudonné in Brussel

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft volgens persagentschap Belga met een politiebeschikking beslist om een optreden van de omstreden Franse komiek Dieudonné te verbieden. Enkele honderden mensen hoorden het nieuws pas toen ze stonden te wachten voor de poorten van Tour & Taxis, waar het optreden zou plaatsvinden.

Mayeur baseert zijn beslissing op het advies van het Coördinatie­orgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD), dat het gevarenrisico van het evenement indeelt op niveau 3, op een schaal van 4. Dat houdt verband met eventuele ordeverstoring uitgaande van het publiek, maar ook door personen die buiten protesteren tegen het optreden.

Naast het optreden van Dieudonné, zijn ook steun- of tegenmanifestaties verboden en dat verbod geldt voor het hele grondgebied van de stad. Politiediensten werden uitgestuurd naar de site van Tour & Taxis, maar ze moesten niet optreden. Het opgedaagde publiek verspreidde zich zonder incidenten. Dieudonné liet zich ook niet zien.

Geheime locatie

Het optreden van Dieudonné in Brussel werd op de website van de komiek aangekondigd. Plaats van het optreden werd niet publiekelijk bekendgemaakt. Belangstellenden werd gevraagd om hun e-mailadres door te geven. De plaats van het optreden zou dan vanmiddag via e-mail worden bekendgemaakt.

Mayeur kwam Dieudonné echter op het spoor nadat hij gemerkt had dat de zaal in Tour & Taxis afgehuurd werd voor een defilé van kleding van het merk "Thor", een sportmerk dat niet bestaat. Volgens Mayeur is er sprake van misbruik van de eigenaar.

Meest gelezen