Meer dan 10.000 betogers betogen in Macedonische hoofdstad

Meer dan 10.000 mensen zijn vandaag in Skopje opgedaagd om het ontslag te eisen van de conservatieve premier van Macedonië, Nikola Groejevski. Hij wordt beschuldigd van corruptie, illegale telefoontap en economisch wanbeheer.

Het hoofd van de Macedonische oppositie Zoran Zajev heeft de betogers opgeroepen om daar te blijven tot premier Nikola Groejevski opstapt. Groejevski is al sinds 2006 in Macedonië aan de macht.

Regering-Groejevski

De oppositie verwijt de regering corruptie, noemt haar verantwoordelijk voor de kwakkelende economie en neemt met name Groejevski het afluisterschandaal erg kwalijk dat maanden geleden boven water is gekomen. De regering zou meer dan 20.000 "belangrijke" burgers hebben afgeluisterd. Voorts zou Groejevski de staat autoritair besturen en speelt hij, zoals vele andere Oost-Europese leiders de nationalistische kaart, in zijn geval met dure projecten die het rijke verleden van Macedonië in de verf moeten zetten.