Movement X eist excuses van De Wever

Op de Groenplaats in Antwerpen zijn enkele honderden mensen bijeengekomen om te protesteren tegen de uitspraken van burgemeester Bart De Wever over de Berbers. Elders in Antwerpen was er een kleine manifestatie van Pegida.

De manifestatie op de Groenplaats ging uit van Movement X, de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah. Er waren ook vertegenwoordigers van Hart boven Hard en van Marokkaanse mensenrechtenorganisaties.

De Wever had gezegd dat er reële problemen zijn met bepaalde bevolkingsgroepen in Antwerpen, en daarbij specifiek de Marokkaanse Berbers genoemd. "Het enige wat ik verwacht van Bart De Wever zijn verontschuldigingen", zegt Karim Hassoun van Movement X.

"Vervang het woord Berber door joden of een andere gemeenschap en de wereld staat op zijn kop. Dan ontstaat er zelfs een diplomatieke rel hierover en gaat hij zich meteen verontschuldigen.  Bij de Berbergemeenschap vindt hij dat blijkbaar heel normaal dat hij zulke uitspraken kan doen en een hele gemeenschap kan schofferen en beledigen."

Pegida

Elders in Antwerpen kwamen een dertigtal aanhangers van de anti-islamitische beweging Pegida bijeen. De manifestatie was aangevraagd aan de stad en goedgekeurd. 

Meest gelezen