Smokkelt IS echt strijders naar Europa?

Terreurorganisatie IS zou strijders binnensmokkelen in Europa, via de Middellandse zee. Dat heeft een veiligheidsadviseur van de Libische regering verteld aan de Britse omroep BBC. Maar die man lijkt belangen te hebben bij zijn verontrustende uitspraken.

Abdul Haroun, de man in kwestie beweert dat smokkelaars IS-strijders verstoppen in de bootjes waarmee vluchtelingen van Libië naar Europa proberen te varen. De man baseert zou zijn verhaal baseren op gesprekken met eigenaren van die bootjes.

Islamitische Staat zou de smokkelaars afdreigen: in ruil voor de helft van hun inkomen, zouden ze hun praktijken mogen voortzetten. De strijders die meereizen zouden vaak een aparte ruimte krijgen in de bootjes.

Geen toeval

Maar het lijkt niet heel toevallig dat de Abdul Haroun uitgerekend nu met zijn verhaal naar buiten komt. En helemaal betrouwbaar als bron lijkt hij ook niet.  Eerder dook hij in de media op als zelfverklaard wapensmokkelaar. Hij verklaarde dat hij wapens smokkelde vanuit Libië naar Syrië.

Nu komt hij naar buiten als adviseur van de erkende Libische regering. Libië heeft immers twee regeringen: een erkende in Tobroek en een niet-erkende in Tripoli.

De erkende regering, waaraan Haroun advies zou geven, wil dat Europa militair komt ingrijpen tegen mensensmokkelaars in Libië. En "toevallig" beslist Europa morgen of die militaire interventie er al dan niet komt. Het ziet er dus naar uit dat Haroun daags voor die beslissing de druk wilde opvoeren op Europa door een onrustwekkend verhaal te vertellen over de mensensmokkel uit Libië.

Groot-Brittannië

Aan de vooravond van een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken meldt de Sunday Express dat Groot-Brittannië morgen een plan op tafel zal leggen waarin de de Britse marine het voortouw zal nemen in de strijd tegen de mensensmokkel op de Middellandse Zee.

De Britten zouden voor de Libische kust zo'n 200 militairen willen inzetten om vluchtelingen van boten op te pikken en de boten daarna te vernietigen zodat ze niet meer richting Europa kunnen varen.