Tienduizenden eisen ontslag van president in Guatemala

In Guatemala zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om het ontslag van president Otto Perez te eisen. De betogers willen dat er een einde wordt gemaakt aan de politieke corruptieschandalen in het Centraal-Amerikaanse land.

Lokale media melden dat er in 13 van de Guatemalteekse departementen betogingen plaatsvonden. In Guatemala-Stad waren volgens de organisatoren zowat 40.000 mensen op de been. De manifesten hielden onder meer het belangrijkste plein van de hoofdstad bezet om hun ongenoegen te uiten over de activiteiten van de huidige regering.

Netwerk blootgelegd

De anticorruptiebeweging in Guatemala ontstond na de uitbraak van een corruptieschandaal rond douanerechten. Na een gerechtelijk onderzoek van meer dan acht maanden slaagde het parket erin een fraudenetwerk bloot te leggen. Juan Carlos Monzon, de privésecretaris van vicepresidente Roxana Baldetti, bleek aan het hoofd van dat netwerk te staan.

Baldetti, die ontkent dat ze iets afwist van de activiteiten van haar secretaris, heeft op 8 mei al ontslag genomen. Ze is intussen opgevolgd door de magistraat Alejandro Maldonado. Hoofdverdachte Monzon is met de noorderzon verdwenen.

Volgens de tienduizenden Guatemalteekse betogers is het onmogelijk dat Baldetti en president Perez niet op de hoogte waren van het bestaan van het fraudenetwerk.

Meest gelezen