"Het kan vriezen, het kan dooien, maar het plaatje klopt"

In Wenen heeft de Loïc Nottet het beste van zichzelf gegeven tijdens de zogenoemde juryfinale van het Eurovisiesongfestival. VRT-journalist André Vermeulen en Raf Van Bedts van eurosong.be waren erbij en reageren tevreden.

Om 21 uur vanavond ging in Wenen de tweede algemene repetitie van start voor de deelnemers die morgenavond hun kans wagen in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Die repetitie staat ook wel bekend als de juryfinale. De helft van de punten wordt immers door de vakjury's van de deelnemende landen uitgedeeld. Zij baseren hun score op basis van de prestaties die de kandidaten vanavond leveren. Elke jury telt vijf leden onder wie een voorzitter. Het zijn deze mensen die ook zaterdag tijdens de finale een stem uitbrengen.

"Is dit de witte raaf voor dit festival?"

Net zoals morgenavond het geval zal zijn, trad Loïc Nottet als derde op met zijn nummer "Rhythm inside", na Moldavië en Armenië en vóór Nederland. "Hoe het straks ook uitdraait: ons land heeft het modernste nummer van dit Songfestival", schrijft Raf Van Bedts van eurosong.be. "Een berekende gok van de RTBF, waarvoor respect."

"Loïc heeft zich in alle rust kunnen voorbereiden op dit grote avontuur en met zijn minimalistische choreografie wordt terecht alle gewicht op de zang gelegd. Het kan vriezen, het kan dooien, maar het plaatje klopt. Is dit de witte raaf voor dit festival? De podiumbelichting is alvast aangepast aan de status van de Belgische kandidaat."

"Ik heb bij Loïc een soort Tom Dice-gevoel"

"Loïc heeft het erg goed gedaan", meent ook André Vermeulen. "Alles was precies zoals bij eerdere repetities. Hij bewoog goed en op het einde volgde een mooie lach. Het geheel is ook mooi in beeld gebracht. In de perszaal was zowel voor als na zijn optreden veel applaus te horen."

"Ik heb bij Loïc een soort Tom Dice-gevoel. Hij is wel wat minder de ideale schoonzoon dan Tom Dice tijdens "Me and my guitar". Hij hangt een beetje de bad boy uit en dat past wel bij de coole stijl van zijn nummer. Zowel zijn kleren als die van zijn achtergrondzangers zijn door hemzelf bedacht, evenals de choreografie."

"Deze repetitie is opgenomen en naar de openbare omroepen van alle deelnemende landen gestuurd. Als morgen iets zou foutlopen, kunnen ze deze opname als back-up gebruiken. Het is ook op deze opname dat de vakjury's zich baseren om hun punten uit te delen. Samen met de jury's van de landen die morgenavond aantreden, geven ook die van de rechtstreeks geplaatste landen Spanje, Frankrijk, Oostenrijk en Australië hun punten."

Meest gelezen