“Iedereen maakt fouten, ik dus ook”

Dat hij premier van België zou worden, dat had Charles Michel (MR) voor de verkiezingen niet voorzien. Dat hij in zee zou gaan met N-VA, evenmin. Eerder had hij de partij van Bart De Wever nog “onbetrouwbaar” genoemd, iets waar hij nu spijt van heeft. “Iedereen maakt fouten”, aldus een bijzonder openhartige premier vanavond in “Kroost” op Vier.

Serieus en gedreven, maar tegelijk ook erg goedlachs. Zo krijgen we premier Charles Michel (MR) te zien in de aflevering van “Kroost” op Vier.

Zoon

Vader en gewezen minister Louis Michel wist meteen dat “Charel” in de politiek zou gaan. “Hij was vol bewondering en erg geëngageerd. Toen hij in Amsterdam cursussen nam, kwam hij zelfs elke week terug om naar de vergadering te komen.”

Ook moeder Martine beaamt de vastberadenheid van haar zoon. Zo herinnert ze zich nog hoe hij haar als tiener vertelde over zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van jongerenpartij Jeunes MR. Of ze als moeder toen niet heeft gezegd: "Doe het niet"? “Ik heb het niet gezegd, maar wel gedacht”, aldus Martine die nu wel “verschrikkelijk trots” is op haar zoon.

Eerste minister

Sinds oktober vorig jaar hebben we dus een regering-Michel. “In een democratie heb je soms verrassingen na de verkiezingen”, zegt onze premier daarover. Voor velen was de grootste verrassing echter dat Michel een regering wilde vormen met N-VA. Hij had de partij van Bart De Wever in aanloop naar de verkiezingen toch “onbetrouwbaar” genoemd?

“Tijdens mijn eerste contacten met De Wever, twijfelde ik heel erg", aldus Michel. “Ik heb toen veel met hem gesproken en op een bepaald moment was ik ervan overtuigd dat de keuze voor N-VA een zeer rationele, objectieve en betrouwbare keuze was. De uitspraak (dat N-VA onbetrouwbaar was nvdr.) heb ik voor de verkiezingen gedaan. Iedereen maakt echter fouten, ik dus ook.”

Burgemeester

Naast premier van België, is Michel ook burgemeester van Waver. In “zijn” stad zien we hoe de burgers hem erg hartelijk ontvangen, familiair zelfs. Het is “Charles” hier en “Charles” daar, titels blijven achterwege. “En dat apprecieer ik, zeker hier in Waver”, aldus Michel die benadrukt dat hij -als jongste premier ooit- zijn eigen stijl en eigen temperament heeft.

Privé

Michel ziet zijn jobs als een “unieke kans om iets te doen”. Toch moet hij daarvoor ook een deel van zijn privéleven opofferen. Hard was het bijvoorbeeld toen de premier en zijn vriendin Amélie hun ongeboren kindje verloren. Twee dagen later ging onze premier alweer aan de slag. “Ik was ervan overtuigd dat meer dan twee dagen niet mogelijk was”, klinkt het bijzonder emotioneel.

Waar hij zich ten slotte over twintig jaar ziet? “Ik ben nu de jongste premier, misschien word ik ook de jongste ex-premier”, lacht hij. “Als ik echter binnen een paar jaar achterom kan kijken en kan zeggen: "Ik heb gedurfd en ik heb hard gewerkt", dan zal ik tevreden zijn.”