"Ik zal niet meer Charlie Hebdo zijn, maar ik blijf altijd Charlie"

Renald Luzier (beter bekend als Luz) vertrekt in september bij de redactie van Charlie Hebdo. Naar eigen zeggen gaat het om een persoonlijke beslissing die niets met de interne onenigheid bij het Franse satirische tijdschrift heeft te maken.

Het hing al langer in de lucht, maar nu heeft Luz het met zoveel woorden bevestigd in een interview met Libération: de tekenaar én het boegbeeld van Charlie Hebdo verlaat de redactie in september.

"Het is een persoonlijke keuze", zegt hij. "Ik probeer zoveel mogelijk meester over mijn eigen leven te zijn, voornamelijk wat mijn tijdsbesef betreft, zeker na wat we hebben meegemaakt. Na alle bazar is het één van mijn obsessies geworden: mijn leven opnieuw opbouwen, de controle over mezelf terugvinden."

De jongste tijd duiken verschillende berichten op over onenigheid op de redactie van het tijdschrift, maar daarmee heeft zijn beslissing naar eigen zeggen niets te maken. "Na de aanslagen begin januari, was er de wil om snel weer vooruit te gaan. Uit solidariteit heb ik me hierbij aangesloten, onder meer door de groene cover met de profeet Mohamed te maken. Ik wou niemand in de steek laten. Maar op een bepaald moment werd het te zwaar om dragen."

De actualiteit interesseert hem naar eigen zeggen niet meer. "Veel mensen sporen me aan verder te doen, maar ze vergeten dat inspiratie aan de basis van alles ligt. Als de actualiteit je niet meer inspireert, kan je nog steeds blijven tekenen vanuit een pavlovreflex. Maar in dat geval maak je iets dat je al hebt gemaakt voor de tweede keer."

"Over enkele maanden zal ik niet langer Charlie Hebdo zijn", besluit hij. "Maar ik zal altijd Charlie blijven."