"Muur bouwen tussen mensen is een zwaktebod"

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum reageert "verbaasd en verwonderd" op het plan om een muur te bouwen tussen Moeskroen en een woonwagenterrein voor Roma net over de Franse grens. "Dit is segregatie." Of het idee van de Fransen komt of van Moeskroen, is intussen onderwerp van discussie.
Jozef De Witte.

Afgelopen weekend raakte bekend dat Alfred Gadenne (CDH, foto in tekst), burgemeester van Moeskroen, een muur wil laten bouwen tussen zijn gemeente en een woonwagenpark dat zo'n 30 meter over de Franse grens komt te liggen. De Franstalige nieuwssites waren niet mals voor die beslissing. "Een muur van schaamte in Moeskroen?", "Polemiek in Moeskroen: een muur om zich te beschermen tegen de Roma", "Een antiwoonwagenbewonersmuur tussen Wattrelos en Moeskroen", waren enkele koppen.

Nu al staan er enkele tientallen woonwagens op een ander terrein, iets verder van de grens. Binnenkort wordt dat terrein opgedoekt en komt er een groter terrein met sanitair en douches, en dichter bij de Belgische grens. De bewoners van Herseaux zijn daar niet gelukkig mee, want ze beschuldigen de woonwagenbewoners van onder meer vandalisme en diefstal.

Moeskroen: "Niet onze beslissing"

Gadenne ging naar eigen zeggen overleggen met zijn Franse collega, maar Moeskroen kon zich niet verzetten tegen de beslissing om het terrein dichter bij de grens te plaatsen. En dus besliste de burgemeester een muur van 2,4 meter hoog te laten optrekken. Die zou het park niet omringen, maar enkel aan de grenszijde komen, zodat de woonwagenbewoners België niet zomaar in kunnen.

In de Franstalige kranten zegt Gadenne dat hij aan de Fransen gevraagd heeft om de muur te bouwen "op verzoek van de buurtbewoners". "We willen voorkomen dat de mensen gemakkelijk tot bij ons geraken, zoals momenteel het geval is", zei hij aan de kranten van Sudpresse.

Maar op de RTBF-radio wilde de burgemeester vanmorgen niet meer gezegd hebben dat hijzelf om de muur gevraagd heeft. "De muur komt volledig op Frans grondgebied en Moeskroen is daar niet bij betrokken", zei Gadenne. Hijzelf stelt voor om het terrein - zonder muur - gewoon verder van de grens te plaatsen.

Ook schepen Ann Cloet ontkent dat Moeskroen zelf om de muur gevraagd heeft, "die staat in de plannen van de gemeente Wattrelos". Volgens Cloet heeft Wattrelos beslist om een muur te plaatsen nadat bewoners van Hersaux al verschillende keren naar de autoriteiten van Wattrelos waren gestapt om de overlast aan te klagen.

Cloet bevestigt wel dat de muur Moeskroen goed uitkomt. "De bewoners van Herseaux zullen een kleine beetje gerustgesteld worden." Ze benadrukt echter dat er ook maatschappelijke werkers op het terrein aanwezig zullen zijn, een minder controversiële maatregel dan een muur, en dat op verzoek van Moeskroen.

BELGA/KRAKOWSKI-ARNOLD

"Segregatie"

Hoe het ook zij, de muurplannen worden op ongeloof onthaald bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum. "Dit is eigenlijk segregatie invoeren", reageert Jozef De Witte (foto bovenaan) van het centrum. "Ook al is hij niet zo lang en niet zo breed, toch is het een symbolisch teken dat men mensen niet met elkaar in contact wil laten treden. En dat is eigenlijk een zwaktebod."

Het centrum zal naar eigen zeggen contact opnemen met Moeskroen "om te zien of daar geen andere en betere oplossingen te vinden zijn die de rechten van elk van de bewoners respecteren". De Witte benadrukt dat het recht om op wielen te wonen een erkend recht is.