"Reddingsplan nodig tegen eind mei, staatskas is leeg"

Griekenland heeft vandaag herhaald dat het land tegen het einde van de maand een plan, lees: vers geld, nodig heeft. Als dat geld er niet komt, zal Griekenland zijn schulden niet kunnen terugbetalen. Het is nog onduidelijk wanneer er een nieuw plan zal komen en wat de voorwaarden zullen zijn.
AP2012

De Griekse staatskas is nu helemaal leeg. Vandaag moest het Zuid-Europese land 750 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds terugbetalen. Griekenland slaagde daar ternauwernood in door alle beetjes bijeen te schrapen en geld te lenen van... het IMF.

Ook volgende maand moeten er miljarden worden terugbetaald aan het IMF en dat geld heeft Griekenland niet. Er moet dus snel vers geld komen of het land slaagt er niet meer in om zijn schulden terug te betalen. Dat geld moet komen van een plan, dat wordt uitgewerkt door het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.

Griekenland is al maandenlang in onderhandeling over zo'n plan, maar Europa en het IMF vinden dat de Griekse voorstellen te vaag blijven. Griekenland danst dan ook op een slappe koord, want de regering wil haar verkiezingsbeloften niet allemaal breken.

Vandaag was in Griekse media te lezen dat Jean-Claude Juncker zo'n plan klaar zou hebben, maar dat wordt voorlopig nog ontkend door de Europese Commissie. De Griekse beurs liet het zich alvast welgevallen.