""Thuis" kijken is geen taboe meer. Iedereen kan gewoon uit de kast komen"

Wat is het geheim van het succes van "Thuis"? Die vraag kreeg acteur Bill Barberis (Toon) vanavond in "Café Corsari" voorgeschoteld. "De serie spreekt veel mensen aan", zei hij. "Elke sectie van de maatschappij is vertegenwoordigd." Collega Leah Thys (Marianne) kreeg bloemen voor haar 70e verjaardag.

Aanstaande zaterdag vindt in het centrum van Leuven de "Thuis"-dag plaats, de jaarlijkse hoogmis voor de fans van de soap op Eén. Dagelijks kijken liefst 1,3 miljoen mensen naar de belevenissen van Marianne, dokter Ann, Rosa en co.

In "Café Corsari" kreeg Bill Barberis vanavond de vraag voorgelegd waar dit succes vandaan komt. "De serie is heel herkenbaar", zei hij. "Ze spreekt veel mensen aan. Elke sectie van de maatschappij is vertegenwoordigd, elke klasse is aanwezig. Iedereen kan zich wel met een personage vereenzelvigen."

"De laatste jaren is ook een verjonging doorgevoerd. Nu komen bijvoorbeeld alleenstaande dertigers aan bod. Of studenten. Dat trekt een jonger publiek aan. Bovendien is het taboe verdwenen. Iedereen kan nu uit de kast komen als "Thuis"-kijker."

"Marianne is een snob, maar ze heeft een goed hart"

Ook Leah Thys was te gast in "Café Corsari". Gisteren is ze zeventig geworden, een leeftijd die ze haat. "Ik vind het ver-schrik-ke-lijk", zei ze. "Veertig vond ik waanzinnig leuk. Vijftig was dik in orde. Zestig ook. Maar zeventig? Ik ga naar de acht!"

In haar carrière heeft Thys vooral sterke karakters neergezet. Haar "Thuis"-personage Marianne is geen uitzondering. "Ik hou van haar. Ze is een snob, maar ze heeft een goed hart. Ze kan veranderen. Tot ze weer iets uitsteekt waarvan ik me afvraag hoe ik het moet gaan spelen. Ze heeft verschillende facetten en dat is leuk."

Toyboy

Barberis en Thys hebben nog nooit een scène samen moeten spelen in "Thuis", maar als het van hen beiden afhangt, mogen de scenaristen daarin verandering brengen. Thys heeft meteen de geknipte verhaallijn klaar om het personage Toon in het leven van dat van Marianne te brengen: "Een toyboy!".