"Volgend jaar geen 98, maar 100 procent van gemeenten met regenboogvlag"

321 Vlaamse en Brusselse gemeenten hebben uiteindelijk de regenboogvlag uitgehangen op de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie gisteren. Çavaria -de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen- reageert enthousiast, maar wil volgend jaar graag ook de andere zes gemeenten op de kar krijgen.

Net als vorig jaar vroeg Çavaria aan alle Vlaamse en Brusselse gemeenten om de regenboogvlag te hijsen op de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT), die gisteren plaatsvond. Met de vlaggenactie wil de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen aandacht vragen voor discriminatie van holebi's en transgenders en ook hun zichtbaarheid op lokaal niveau vergroten.

Uiteindelijk gingen 321 van de 327 gemeenten in op de vraag, ofwel zo'n 98 procent. En dat terwijl er een jaar eerder nog maar sprake was van 79 procent. Enkel Bever, Drogenbos, Linkebeek, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Kortenberg weigerden dit jaar. Eerder had ook het bestuur van Tervuren negatief gereageerd op de vraag, maar kwam daar later op terug.

Waarom niet?

"De voornaamste reden die gemeenten aangaven om de vlag niet te hijsen, waren de protocollaire regels die ze hebben over het bevlaggen van gemeente- of stadhuizen", zegt woordvoerder Jeroen Borghs aan onze redactie. "Daarop hebben we benadrukt dat de vlag ook aan een sporthal of een bibliotheek mocht gehangen worden. Sommigen gingen daarmee akkoord, anderen niet."

Daarnaast valt ook op dat zowat alle gemeenten -op Kortenberg na- faciliteitengemeenten zijn. "We voeren onze actie enkel in Vlaanderen en Brussel, niet in Wallonië. Ik kan mij voorstellen dat gemeenten die niet hard bezig zijn met de Vlaamse media minder snel geneigd zijn om mee te werken. We hopen hen volgend jaar via bijvoorbeeld buurtgemeenten wel te kunnen overtuigen. Volgend jaar gaan we niet voor 98, maar wel voor 100 procent van de gemeenten."

Actie aanpassen

De organisatie bekijkt alleszins hoe ze de actie naar volgend jaar kunnen aanpassen of uitbreiden. "Wat betreft de gemeenten zitten we bijna aan onze limieten. Maar ook heel wat provincies, universiteiten, hogescholen, cafés, enzovoort deden dit jaar uit eigen beweging mee met de vlaggenactie. We gaan kijken hoe we die tendens kunnen opnemen in de actie."

Ook de VRT deed mee aan de actie en stuurde Linde Merckpoel van Studio Brussel het gebouw op om de vlag te hijsen. Waar er nog overal vlaggen hingen, ziet u in deze fotoreeks.

IDAHOT vindt elk jaar op 17 mei plaats. Die dag vragen LGBT-organisaties (lesbian, gay, bisexual en transgender) wereldwijd aandacht voor het probleem van homohaat en transhaat. De datum is niet toevallig gekozen: op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel als ziekte.