"Wetenschappers die ruimtevaartproject doen mislukken, moeten zelf betalen"

Wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor het mislukken van ruimtevaartprojecten, moeten daar van Rusland in de toekomst zelf financieel voor opdraaien. Dat heeft premier Dmitri Medvedev gezegd na enkele nieuwe tegenvallers in de Russische ruimtevaart.

"Naast hun persoonlijke verantwoordelijkheid moet iedereen die betrokken is, inzien dat ze ook financiële verantwoordelijkheden dragen", zei Medvedev op een bijeenkomst met zijn adjuncten over de recente ruimtevaart-mislukkingen. "Zij zullen uit eigen zak moeten betalen."

De premier maakte niet duidelijk of zijn maatregel slaat op een verloren satelliet of raket of zelfs voor eventuele lanceercontracten die door de slechte publiciteit voor de Russische ruimtevaart verloren gaan.

Mislukte lancering Proton-raket

Vorig weekend mislukte nog de lancering van een Proton-raket, waardoor een dure satelliet verloren ging. Volgens vicepremier Dmitri Rogozin zijn daar twee mogelijkheden voor: een slecht ontwerp of mangelend vakmanschap.

"We moeten het werk afmaken en de reden (voor die mislukking, nvdr.) vinden", zei Medvedev nog. "Zij beschadigen de reputatie van ons ruimtevaartprogramma dat historisch deel uitmaakt van de fierheid van het land."

Voorlopig worden er geen Proton-raketten meer gelanceerd in Rusland. Het was al de zevende keer dat er iets misgaat met dat type raket op vijf jaar tijd.

Meest gelezen