Akkoord over Europese militaire missie tegen mensensmokkel

Europa start de voorbereiding van een maritieme missie in de Middellandse Zee in de strijd tegen de mensensmokkel. Dat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie overeengekomen. De missie moet eind juni gelanceerd worden.

In een eerste fase zal de missie erop gericht zijn de boten van smokkelaars te identificeren en te onderscheppen. Als dat in internationale wateren gebeurt, is een resolutie van de VN-Veiligheidsraad niet nodig en kan Europa strikt genomen zijn gang gaan.

Voor het vervolg, waarbij in de Libische territoriale wateren - Libië is het belangrijkste vertrekpunt van bootvluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken - opgetreden wordt, is wel een VN-resolutie nodig.

De Europese ministers van Defensie bekijken nu hoe de missie praktisch georganiseerd kan worden. Het hoofdkwartier komt in Rome. Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kan ze eind juni opgestart worden.

Tot die tijd zet Europa alles op alles om een mandaat van de Veiligheidsraad te krijgen voor het tweede luik van de opdracht.  Niet alleen Rusland en China moet ervan overtuigd worden hun veto niet te zullen gebruiken, verschillende andere leden van de raad zouden kritische geluiden hebben laten horen. Als permanent lid neemt Groot-Brittannië daar het voortouw. Het is nog te vroeg om te zeggen of het in zijn opzet zal slagen, maar Reynders onthulde dat volgens de Britse minister Philip Hammond de eerste signalen uit New York positief zijn..

Libië

Het is niet alleen de bedoeling om de boten van smokkelaars te vernietigen, maar ook de terreurnetwerken op Libisch grondgebied op te rollen.

Als de missie er komt, dan zal de NAVO een rol spelen. "We werken met Jordanië en met partners in Noord-Afrika. We zijn ook bereid om dat te doen met Libië", zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Minister Reynders weet nog niet of België een bijdrage zal leveren aan de missie. "Dat zullen we moeten zien in functie van de vraag." Eerder op de dag zei minister van Defensie Steven Vandeput dat daar volgens hem "bereidheid" toe is

Meest gelezen