Alleen Bpost dingt naar verdeelcontract kranten

De postbode zal wellicht ook de komende jaren de kranten aan huis brengen. Bpost heeft namelijk als enige een offerte ingediend voor de nationale verdeling van kranten en tijdschriften. Dat meldt het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT).

Bpost is de enige van de drie kandidaten die in februari geselecteerd werden voor het krantencontract, die een offerte heeft ingediend. De twee andere kandidaten - BD Group en persdistributeur AMP - hebben intussen afgehaakt.

"Deze offerte zal nu verder onderzocht en beoordeeld worden op de regelmatigheid, de financiële onderbouw, prijs en kwaliteit", zegt het BIPT.

Liberalisering

Bpost bezorgt nu ook al kranten: het bedrijf ontvangt jaarlijks 270 miljoen euro om elke dag voor 7.30 uur in alle uithoeken van het land kranten en tijdschriften te verdelen.

De postmarkt is echter geliberaliseerd en daarom moest er van de Europese Commissie een concessieprocedure plaatsvinden voor het volgende contract, dat start op 1 januari 2016 en geldt voor vijf jaar.

Als de offerte goedgekeurd wordt, blijft de krantenverdeling dus in handen van Bpost. De topman van het bedrijf, Koen Van Gerven, had eerder laten uitschijnen dat van het contract 3.000 voltijdse banen afhingen.