BBC-reportageploeg gearresteerd in Qatar

Een 4-koppige BBC-reportageploeg is in Qatar gearresteerd. Ze wilden de werkomstandigheden onderzoeken van de buitenlandse arbeiders die meewerken aan de voetbaltempels voor het WK Voetbal in 2022. Ze werden urenlang ondervraagd en moesten 2 nachten in de gevangenis doorbrengen.
AP2010

De BBC-ploeg maakte deel uit van een hele groep buitenlandse journalisten die was uitgenodigd door de regering om de nagelnieuwe infrastructuur voor buitenlandse arbeiders te komen bewonderen.

Enkele dagen voor dat officiële bezoek wilden de mensen van de BBC andere dorpen bezoeken waar arbeiders in veel slechtere omstandigheden zouden gehuisvest worden. Op de weg daarnaartoe werden ze door een colonne auto's tegengehouden en naar een politiebureau gebracht. Hun materiaal werd in beslag genomen.

Ze werden urenlang ondervraagd en geïntimideerd en daarna vlogen ze de cel in, waar ze 2 nachten verbleven. Ze kregen duidelijk te verstaan dat hun werk niet op prijs werd gesteld. Zo zei een van de ondervragers: "Dit is Disneyland niet, je kan niet zomaar overal je camera bovenhalen."

Na 2 nachten in de gevangenis werden ze vrijgelaten. Vreemd genoeg mochten ze wel nog deelnemen aan het officiële bezoek. Hun materiaal hebben ze wel nog altijd niet terug.

De BBC heeft een volledige verklaring geëist van de Qatarese overheid. Enkele weken geleden werd ook een ploeg van ARD vastgehouden in Qatar. Hun materiaal werd gewist en ze mochten dagenlang het land niet verlaten.