Benelux-landen gaan niveau diploma's automatisch erkennen

België, Nederland en Luxemburg gaan het niveau van elkaars diploma's hoger onderwijs automatisch erkennen. De bevoegde ministers uit de Benelux hebben daarover maandag een besluit ondertekend. De automatische erkenning van het niveau moet een obstakel wegwerken om in een ander land van de Benelux te gaan studeren of werk te zoeken.

Anders dan vaak gedacht, is de automatische erkenning van buitenlandse diploma's nu nog altijd geen feit. Wie in een ander land wil werken of studeren, moet nu nog erkenningsprocedures doorlopen die in sommige gevallen maanden kunnen duren en enkele honderden euro's kunnen kosten.

Het nieuwe besluit moet, voor de Benelux-landen onderling, die hindernis grotendeels wegwerken. De inhoud van de diploma's en de beroepskwalificaties kunnen nog wel getoetst worden in het andere land.

Het akkoord moet ervoor zorgen dat wie wil werken of studeren in een ander Benelux-land niet langer moet vrezen dat zijn of haar diploma na het verstrijken van de sollicitatie- of inschrijvingsperiode nog altijd niet erkend is.

De Benelux-ministers van hoger ondewijs, Hilde Crevits (Vlaanderen), Jean-Claude Marcourt (Franse Gemeenschap), Harald Mollers (Duitstalige Gemeenschap), Jet Bussemaker (Nederland) en Marc Hansen (Luxemburg) spreken van een primeur voor de Europese onderwijssamenwerking. Ze benadrukken dat het belangrijk is om het niveau van elkaars opleidingen te vertrouwen.

Voor de Vlaamse Gemeenschap verandert het nieuwe besluit in de praktijk niet zo veel. Vlaanderen had al akkoorden met Nederland en de andere gemeenschappen in ons land. Daar komt nu dus Luxemburg bij.

Vlaams onderwijsminister Crevits hoopt de samenwerking wel uit te diepen. De erkenning draait nu rond master- en bachelordiploma's, Crevits wil ook praten over het hoger beroepsonderwijs.