Biologie of wiskunde in een andere taal? Vanaf september in 18 nieuwe scholen

Achttien nieuwe scholen zullen vanaf 1 september een aantal vakken aanbieden in een andere taal. Via Content and Language Integrated Learning (CLIL) krijgen leerlingen niet-taalvakken -zoals wiskunde of biologie- aangeleerd in het Frans, Engels of Duits. Op die manier leren de kinderen de theorie en wordt tegelijk hun taalvaardigheid versterkt.

Het zijn niet de eerste stappen die Vlaanderen zet op het vlak van meertalig onderwijs. Sinds september 2014 zijn voor het eerst 24 scholen begonnen met het aanbieden van een aantal vakken in het Frans of Engels.

Vanaf volgend schooljaar komen daar dus 18 scholen bij. Voor het eerst zijn er ook twee scholen die van plan zijn vakken aan te bieden in het Duits.

"Een troef voor jongeren"

Van de 24 CLIL-scholen die in september 2014 gestart zijn, hebben er 8 een aanvraag ingediend om hun traject aan te passen of uit te breiden. Die aanvragen kregen groen licht.

"Een sterke taalvaardigheid en talenkennis betekenen een troef voor jongeren op de arbeidsmarkt of als ze verder studeren", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "De verhoogde interesse van scholen om vakken in andere talen te geven is positief. Het is van belang inspirerende en innovatieve voorbeelden te verspreiden in het kader van meertalig onderwijs."