Child Focus bezorgd: "Kinderen lopen vaker en langer weg"

Jongeren die weglopen, doen dat vaak verschillende keren. En ze blijven ook langer weg. Child Focus, dat vorig jaar iets meer dan 1.000 dossiers behandelde, maakt zich zorgen. "Als jongeren langer wegblijven, komen ze in risicovolle situaties terecht."
Heidi De Pauw van Child Focus.

Child Focus behandelde in 2014 in totaal 1.020 dossiers van kinderen die vermist waren of seksueel uitgebuit werden, zo blijkt uit het jaarverslag van de organisatie. Dat waren er zo'n 20 meer dan in 2013. Die dossiers gaan over uiteenlopende zaken.

Zo opende Child Focus vorig jaar 161 dossiers in verband met online-veiligheid. 97 daarvan gingen over de (mogelijke) aantasting van de seksuele integriteit van kinderen online. Het gaat dan om grooming (het benaderen van kinderen met seksuele handelingen als doel), sexting (het versturen van seksueel getinte berichten) of seksuele intimidatie.

De slachtoffers van grooming zijn bijna allemaal tussen 11 en 15 jaar. In meer dan de helft van de gevallen gebeurde het contact via Facebook. 84 procent van de slachtoffers zijn meisjes.

Child Focus merkte vorig jaar ook een verdubbeling van het aantal vragen of problemen over de privacy van kinderen, bijvoorbeeld over het ongewild delen van foto's op sociale media, van 11 naar 22. Het aantal dossiers over cyberpesten is dan weer merkbaar gedaald, van 52 naar 22.

Weglopen

Ook weglopen blijft een probleem. En enkele nieuwe trends baren Child Focus zorgen. "De duur van het weglopen wordt steeds langer, dat zien we jaar na jaar", zegt Heidi De Pauw. "Ook het aantal jongeren dat verschillende malen wegloopt, stijgt."

Child Focus waarschuwt dat jongeren die langer wegblijven "vaak aangewezen zijn op overlevingsstrategieën, zoals kleine criminaliteit, prostitutie, bedelen, en zo komen ze in risicovolle situaties terecht".