Gerechtelijk onderzoek naar fraude met prepaid kredietkaarten

Het Brussels parket bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar een grootscheepse fraude met prepaid kredietkaarten, maar geeft voorlopig geen verdere commentaar. Volgens de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zouden fraudeurs geld geroofd hebben van zeker vijfhonderd kredietkaarten. Heel wat slachtoffers zouden nog niet weten dat hun kredietkaart misbruikt werd.

Prepaid kredietkaarten zijn betaalkaarten die niet gelinkt zijn aan een zichtrekening, maar die je zoals een telefoonkaart kan herladen. Je kan er een bedrag naar keuze opzetten, met een maximumlimiet tot 8.000 euro.

Onder meer Axa, Belfius en Bpost bieden dergelijke kaarten aan. Ze kunnen anoniem worden aangekocht en je kan er betalingen mee uitvoeren zonder je identiteit prijs te geven. Volgens de kranten zouden fraudeurs de prepaid kaarten van verschillende financiële instellingen hebben gehackt. De federale gerechtelijke politie van Brussel zou al weet hebben van zeker vijfhonderd gedupeerden van wie geld van de kaart is verdwenen.

In speurderskringen wordt het aantal niet tegengesproken, maar het zou voorlopig allerminst duidelijk zijn of al die feiten aan dezelfde dader of daders kunnen toegeschreven worden. Voorlopig zouden geen verdachten geïdentificeerd zijn en ook over hun werkwijze bestaat nog geen duidelijkheid.