Huizen beklad uit protest tegen nieuwe gevangenis Haren

Er zijn opnieuw verschillende mensen belaagd, die betrokken zijn bij de bouw van een nieuwe gevangenis in Haren, bij Brussel. Vannacht zijn drie huizen beklad met graffiti.
Plannen voor de nieuwe gevangenis van Haren.

De mega-gevangenis van Haren moet over een paar jaar de verouderde instellingen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael vervangen. Bijna 1.200 gedetineerden zouden er terecht kunnen.

Maar dat is niet naar iedereens zin. Een protestgroep bezet het bouwterrein, de voorbije jaren waren er al geregeld feiten van vandalisme, en drie maanden geleden werd er brand gesticht aan de privé-woning van architect Philemon Wachtelaer.

Vannacht waren er drie nieuwe acties. Onbekenden spoten graffiti op de huisgevel van een vrouw die in de projectgroep zit. De vrouw neemt daarom nu ontslag. En ook de privé-woning van Brussels minister-president Rudi Vervoort werd beklad, net als het huis van één van zijn medewerkers.

Iedereen die bij de bouw betrokken is, krijgt trouwens al enkele maanden extra politiebewaking. De nieuwe graffiti komt er wellicht niet toevallig nu, want overmorgen moet de stad Brussel advies uitbrengen over de bouw van de nieuwe gevangenis.

Meest gelezen