Lenen fors duurder geworden voor Belgische staat

De Belgische staat heeft vandaag geld geleend in de vorm van obligaties op lange termijn. De schatkist moest fors meer rente betalen op die obligaties, omdat de langetermijnrente de afgelopen maand sterk gestegen is. Dat betekent dus dat het voor ons land duurder is geworden om geld te lenen. Al is dat relatief.
ImageGlobe

De Belgische staat leent voortdurend geld. Op die manier houdt de overheid de financiën in evenwicht. Ook vandaag gaf de schatkist obligaties uit op 6, 10 en 13 jaar. België heeft zo 2,8 miljard euro geleend. De staat moest daarvoor een fors hogere rente, lees vergoeding, betalen dan een maand geleden, toen de langetermijnrente nog veel lager stond.

De langetermijnrente is dan wel fors gestegen, toch staat ze historisch gezien nog altijd heel laag. Dat komt vooral door de massale aankoop van obligaties door de Europese Centrale Bank. Ons land doet er dus goed aan om geld te lenen aan de huidige lage tarieven.

Schuld is nu immers goedkoop, iets wat trouwens ook geldt voor particulieren. Zo is het geen slecht moment om bijvoorbeeld een lening aan te gaan voor een huis. De reden van de rentestijging de laatste weken is een aantrekkende groei en de vrees dat in de VS de rente binnenkort zal worden verhoogd door de centrale bank daar.