Mexicaanse zeemacht redt 23 Cubaanse bootvluchtelingen

Drieëntwintig Cubaanse vluchtelingen die al meerdere dagen op een vlot ronddobberden op zee, zijn door de Mexicaanse marine gered. De reddingsactie vond plaats voor de kust van Yucatan, in het zuidoosten van Mexico.

De bootvluchtelingen zaten verspreid over twee zelfgemaakte vlotten, die waren vervaardigd uit planken en drijvende tonnen. Twee vissersboten hadden de vluchtelingen opgemerkt en de Mexicaanse autoriteiten ingelicht.

Bij een eerste reddingsoperatie konden de opvarenden van een vlot "met daarop tien mensen met de Cubaanse nationaliteit" worden opgepikt door de marine. De vluchtelingen verklaarden dat ze Cuba zestien dagen eerder hadden verlaten via Isla de la Juventud. Ze verkeerden "in goede gezondheid", aldus de zeemacht. Later werden nog dertien andere Cubanen "met lichte symptomen van uitdroging" gered.

De 23 Cubaanse vluchtelingen werden aangegeven bij de immigratiedienst en zullen worden teruggestuurd naar hun thuisland. Jaarlijks wagen heel wat Cubanen zich aan de oversteek naar Mexico. Ze hopen van daaruit binnen te kunnen raken in de VS.