Schildpad kan dankzij 3D-bek weldra opnieuw de zee in

Schildpad Akut-3 kan -als alles goed gaat-, binnenkort de zee weer in nadat hij eerder met zware verwondingen uit het water werd gehaald. Een Turks bedrijf gespecialiseerd in 3D-technologie maakte het voor de kanjer van 45 kilogram mogelijk.

Enige tijd geleden trof een Turks team een schildpad quasi levenloos op zee aan. De schildpad was door een boot geraakt en zijn verwondingen waren zodanig ernstig dat het team besloot om Akut-3 mee te nemen naar het schildpaddencentrum in de Pamukkale Universiteit in de Turkse stad Denizli. Daar werd het dier gewassen en dagenlang met de hand gevoed.

Het centrum contacteerde vervolgens een Turks bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-technologie, meer bepaald in 3D-geprinte protheses voor mensen. Het bedrijf slaagde erin om ook voor de schildpad een prothese te maken en die werd succesvol in de bek van het dier geplaatst. Nu is het alleen nog afwachten of Akut-3 aan zijn metalen bek kan wennen en dan is het tijd om terug de zee in te gaan.

Voor en na

Cleopatra

Het is overigens niet de eerste keer dat het leven van een schildpad gered wordt dankzij 3D-technologie. Zo kreeg schildpad Cleopatra in maart een nieuw schild nadat haar "oude" schild kapot was gegaan door een slecht dieet. Een student van de Colorado Technical University spendeerde 600 uur aan het ontwikkelen van het nieuwe schild.