Staking bij Duitse spoor gaat onverminderd voort

In Duitsland kondigt de vakbond van de treinbestuurders GDL een nieuwe staking aan. Afgelopen weekend hebben onderhandelingen tussen de directie en de bond geen resultaat opgeleverd.

Het loonconflict bij het Duitse spoor zit muurvast. De voorbije maanden heeft de bond het werk al acht keer neergelegd. De laatste staking die op 10 mei eindigde, duurde een week en was de langste ooit in de Duitse geschiedenis. GDL heeft nu aangekondigd dat er vanaf woensdagochtend opnieuw gestaakt wordt en laat open hoe lang de actie dit keer zal duren.

Directie en bond hadden eigenlijk afgelopen weekend over een oplossing van het conflict moeten onderhandelen, maar de bond heeft de gesprekken afgebroken omdat de directie alleen via "een door zichzelf gedicteerde verzoeningsprocedure" verder wilde praten. De directie ontkent dat en zegt dat GDL de feiten verdraait..

De loononderhandelingen verlopen extra moeilijk omdat GDL niet alleen voor de machinisten, maar ook voor andere werknemers van het spoor cao-akkoorden wil afsluiten, wat niet naar de zin is van de andere spoorbond EVG die een cao had afgesloten voor al het treinpersoneel.