Vistrap in Oostende wordt onder handen genomen

Een van de meest iconische plekjes in Oostende wordt onder handen genomen. De Vistrap op de Visserskaai, waar dagelijks verse vis over de toonbank gaat, gaat tegen de grond en maakt plaats voor nieuwe gebouwen. De werken zijn vandaag gestart.

De openluchtvismarkt is een van de bekendste locaties van Oostende. Dagelijks wordt er van 's ochtends vroeg verse vis aangeboden en dat al sinds 1850. De Vistrap kreeg zijn naam omdat er een trap liep van de kaai tot aan de aanmerende vissersboten. In 1989 werd de site gerenoveerd en verdween de trap, maar bleef de naam.

De oude gebouwen ruimen nu plaats voor twee losstaande paviljoenen met een plat dak, overkoepeld door een golvende luifelconstructie. De nieuwbouw zal lichtjes in V-vorm staan, waardoor ook de achterste standen beter zichtbaar zullen zijn.

Er zullen acht ruime verkoopstanden zijn zodat een betere organisatie mogelijk is. Het geheel wordt uitgerust met een verse ijsmachine en afgewerkt met de nieuwste materialen en naadloos vloermateriaal met afvoergoten. Bezoekers zullen ook weer kunnen doorlopen tot aan het einde van de kade zodat ze zicht krijgen op de havenactiviteiten, en op het middenpleintje komen werktafels voor onder meer workshops of degustaties.

Eind 2015 moet alles af zijn. Tot die tijd kunnen de standhouders terecht op het Vissersplein, waar er strandcabines worden gezet voor de standhouders. Zij zullen zelf instaan voor de inrichting.

BELGA/BOGAERTS