Vlaamse dichters te gast op Frans poëziefestival

België is het gastland op de Marché de la Poésie in Parijs. 18 Vlaamse dichters zullen deelnemen aan het Parijse poëziefestival, van 10 tot 14 juni. Onder meer Maud Vanhauwaert, Roland Jooris, Luuk Gruwez, Charles Ducal, Stefan Hertmans en Geert Van Istendael trekken naar Parijs, meldt het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Ongeveer 500 poëzie-uitgevers en -tijdschriften presenteren zichzelf in standjes op de Place Saint-Sulpice tijdens de beurs. Het Poëziecentrum heeft een stand waar de recente Franse vertalingen van dichters uit Vlaanderen verkocht worden. Aan het monument op het plein bevindt zich het hoofdpodium, waarop tijdens de markt poëzielezingen, boekpresentaties, interviews en debatten plaatsvinden.

Tijdens de zogenoemde "Périfolie", die de hele maand juni plaatsvindt, worden op een 25-tal locaties in heel Parijs poëzieprogramma's gepland en evenementen rond dans, muziek, performance, film en nieuwe technologieën georganiseerd.

Voor Vlaanderen nemen 18 dichters deel aan de Marché de la Poésie: Roland Jooris, Miriam Van hee, Delphine Lecompte, Annemarie Estor, Elke de Rijcke, Jan H. Mysjkin, Michaël Vandebril, Hilde Keteleer, Geert van Istendael, Luuk Gruwez, Charles Ducal, Maud Vanhauwaert, Stefan Hertmans, Inge Braeckman, Peter Holvoet-Hanssen, Lies Van Gasse, Andy Fierens en Maarten Inghels.

Naar aanleiding van het gastlandschap verschijnen ook verschillende publicaties: zo brengt het tijdschrift Nunc een dossier "Voix poétiques de Flandre" uit. Voorts verschijnt een tweetalige bloemlezing "Belgium Bordelio" met werk van 15 hedendaagse Franstalige dichters in het Nederlands en 15 dichters uit Vlaanderen in het Frans, en het literaire tijdschrift Ons Erfdeel bereidt tegen het najaar van 2015 de uitgave voor van "Un grand cru".