Waals minister ziet kilometerheffing van Weyts niet zitten

Waals minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio (CDH) is niet te vinden voor een kilometerheffing voor personenwagens, zoals zijn Vlaamse evenknie Ben Weyts (N-VA) wil uitwerken. De Waalse minister ziet meer in een fiscaal aftrekbaar vignet.

"Een retributie voor personenwagens is doenbaar in Wallonië, maar niet onder de vorm van een kilometerheffing", oordeelt Di Antonio. Ook hij vindt wel dat buitenlandse weggebruikers mee moeten betalen, "zoals wij dat doen wanneer we naar Frankrijk of Zwitserland gaan".

Volgens Di Antonio kan best gewerkt worden met een vignet, dat aftrekbaar is voor de Belgische automobilisten. Voor hem mag een nieuw systeem in elk geval "geen frank" duurder uitvallen voor de Walen.

De reactie van Di Antonio volgt enkele uren nadat federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) had opgeroepen tot overleg over de kwestie. Zelf is ze niet bevoegd, maar de federale minister wil vermijden dat het tot verschillende systemen zou komen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.