Waals Parlement wil af van elektronisch stemmen

Het Waals Parlement gaat de federale regering vragen af te stappen van het elektronisch stemmen bij de Europese, federale en Waalse verkiezingen. De bevoegde parlementscommissie keurde maandag alvast een resolutie van Ecolo in die zin goed.

De Waalse regering sprak zich in haar regeerakkoord al uit tegen het elektronisch stemmen. De organisatie van de verkiezingen is echter een federale bevoegdheid, uitgezonderd dan de lokale stembusgang.

De steun van PS en CDH aan het Ecolo-voorstel komt dus niet als een grote verrassing. Samen hekelen ze de onmogelijkheid voor de kiezer om na te gaan of zijn stem wel in rekening is genomen, het gebrek aan kiesgeheim voor personen die niet alleen kunnen stemmen via de computer, het risico op bugs en het veel hogere prijskaartje: 1,37 euro tegen 0,10 euro bij het papieren stemmen.

Oppositiepartij MR - die federaal als enige Waalse partij in de meerderheid zit - wil het principe echter niet overboord gooien. Het probleem bij de verkiezingen van 2014 was het materiaal, bracht parlementslid Carine Lecomte in herinnering. Binnenlandse Zaken liet de gemeenten na die bug al weten dat het in Wallonië gebruikte systeem niet opnieuw zal worden ingezet.

Voor Waals minister-president Paul Magnette (PS) hebben de problemen in 2014 echter de zwaktes van het systeem blootgelegd. Het risico bestaat ook dat nieuwe bugs een vertrouwensbreuk zouden veroorzaken met de burger, argumenteerde hij nog.

Het voorstel van resolutie zal normaal gezien binnen twee weken finaal goedgekeurd worden tijdens de plenaire zitting van het parlement.