Zeven moslima's veroordeeld voor terrorisme

In Antwerpen zijn zeven moslima's veroordeeld voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Vier van hen verblijven op dit ogenblik in Syrië, waar ze zich bij IS hebben aangesloten. Zij kregen de maximumstraf van 5 jaar en 15.000 euro boete. De rechtbank heeft hun onmiddellijke aanhouding gevraagd.

De vier vrouwen vertrokken in maart 2014 naar Syrië. Ze deelden extremistische boodschappen via een Facebookpagina.

In hun afscheidsbrieven schreven ze dat ze de westerse democratie verafschuwden en dat ze als martelaren wilden sterven. Ze zijn intussen allemaal getrouwd met Syriëstrijders en hebben zich mogelijk aangesloten bij de vrouwenbataljons van IS. De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft nu om hun onmiddellijke aanhouding gevraagd.

Drie veroordeelden in België

De andere drie veroordeelde vrouwen verblijven wel in België. Zij kregen lichtere celstraffen tot 30 maanden, geheel of gedeeltelijk met uitstel, en boetes met uitstel.

Het gaat om een vrouw die via benefietacties geld had ingezameld, een vrouw die een van de Syriëstrijdsters naar de luchthaven had gebracht, en een vrouw die zelf had geprobeerd om naar Syrië te vertrekken. Volgens haar advocaat is zij intussen wel tot inkeer gekomen.

"Mijn cliënte was actief bezig met haar geloof. Het was bijna een onmogelijke opdracht voor haar om met haar hoofddoek een job te vinden in België. Dat was ook de reden waarom ze elders wilde gaan leven", verklaart haar advocaat Nabil Riffi. "Ook het hoofddoekenverbod in België heeft een impact gehad op haar beslissing. Intussen heeft ze ingezien dat het mogelijk is om zich in België te ontplooien als moslima."