14-jarig meisje in Herzele overleden aan tbc

Een 14-jarig meisje uit de de secundaire school Sint-Paulus in Herzele is gisteren overleden aan de besmettelijke longziekte tbc. Dat heeft de school gemeld op haar website. Klasgenoten en familieleden zijn nu preventief getest, zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
AP2009

"Onze school is diep geschokt en bedroefd bij het overlijden van een van onze leerlingen", staat de lezen op de site. "Wij willen als gemeenschap dan ook ons diepste medeleven betuigen aan de familie." Op de Facebookpagina van de school werd een rouwgedicht gepost.

De directie van de school laat weten dat de leerlingen vandaag zijn opgevangen en dat er gecommuniceerd is naar leerlingen en ouders.

Testen

Aangezien tbc erg besmettelijk kan zijn, werden de klasgenoten en familieleden van het meisje vandaag getest met een tuberculinehuidtest. "Dat doen we altijd, en nu dus ook", zegt woordvoerder Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid. "Woensdag zullen de resultaten van de test bekend zijn. Als er een test positief is, dan betekent dat nog niet dat die persoon ziek is, maar dan wordt die doorgestuurd voor een preventieve behandeling." Indien nodig zullen ook andere leerlingen uit de school worden onderzocht.

Uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat de afgelopen tien jaar geen enkel kind tussen 4 en 18 jaar overleed aan tuberculose. Wel bezweken in die periode twee baby's aan de ziekte.