"België behoort tot beste voorspellers van Songfestivalresultaten"

Welke landen benaderen bij de uitreiking van hun punten op het Eurovisiesongfestival het algemene eindresultaat en welke niet? Over die vraag heeft Filip Moons van eurosong.be zich in het kader van zijn masterproef gebogen. Wat blijkt? België blijkt een uitstekende voorspeller.

Voor veel fans van het Eurovisiesongfestival is de puntentelling hét hoogtepunt van de jaarlijkse liedjeswedstrijd. Zo ook voor Filip Moons, redacteur bij eurosong.be én masterstudent wiskunde. Voor zijn masterproef "Similarity on graphs and hypergraphs" zocht hij naar een toepassing voor het zogenoemde HITS-algoritme. Dat is zo'n vijftien jaar geleden uitgevonden en wordt vooral gebruikt voor en door zoekmachines op het internet.

Moons besloot het HITS-algoritme toe te passen op de puntentelling van het Songfestival met als doel vast te stellen welke landen bij de uitreiking van hun punten het algemene eindresultaat benaderen en welke niet. Concreet analyseerde hij de stemresultaten van 2009 tot en met 2014.

Goeie voorspellers, maar slechte scores

Wat blijkt? België slaagt erin het eindresultaat met een hoge mate van nauwkeurigheid te voorspellen. Dat geldt ook voor Hongarije, Cyprus, Nederland en Israël. Aan de andere kant van het spectrum staan Armenië, Azerbeidzjan, Albanië, Georgië en Zwitserland.

De resultaten zijn tot op zekere hoogte logisch te verklaren: de landen die goed voorspellen, zijn meestal landen die op het festival zelf gemiddeld scoren. Landen mogen immers niet op zichzelf stemmen en dat fnuikt de voorspellende kracht van goed scorende landen vermits ze zichzelf niet in hun puntenverdeling kunnen opnemen.

Niet toevallig staat in de top tien van beste voorspellers geen enkele winnaar, maar grossiert het lijstje in landen die verschillende keren in de halve finales zijn blijven steken. Dat verklaart dus ook voor een deel waarom België zo hoog staat.

De beste voorspellers

1. Hongarije
2. Cyprus
3. België
4. Nederland
5. Israël

De slechtste voorspellers

1. Armenië
2. Azerbeidzjan
3. Albanië
4. Georgië
5. Zwitserland